8.10.2017

# ateşgah # azerbaycan

AZERBAYCAN ŞİRVANŞAH 3.GÜN


Bakü'nün en eski sokaklarından birinde bulunan Şirvanşah Müze restorandayız.
XIX. Yüzyılın ikinci yarısına ait olan müze, bizim gibi bu mekana gelen her konuğun 
 farklı bölgelerdeki  zengin ve lezzetli yemekleri tadabileceği şahane bir restoran müze ortamında.
Bakü'ye gittiğimiz ilk günden itibaren hane halkını Azeri gecesi diye bayıltma anlarımdan sonra, bulduğumuz bu yer hepimize ilaç gibi geldi, ve gerçekten herkes burayı çok beğendi.
Türkiye'den gidecek dostlarıma burayı mutlaka önermek isterim. Akşam yemeğine katıldığımız mekanda ilginç ve farklı yemek çeşitleri yedik.
Hingel mantıyı tadıp, içinde safran, zerdeçal, kızarmış üzüm ve kayısılı pilavınızı yemenizi , ve o şahane etli çorbayı içmenizi öneririm. Bu şahane nefis, yöresel yemekleri tadıp, canlı Azeri müziklerini dinlediğimiz mekan'ın iki katlı bir müze olduğunu daha sonradan anlayarak, müze müdüründen rica edip içeriyi gezip bir kaç fotoğraf çekme şansımız oldu.
Ayrıca girişteki kafkas şapkalarıyla da fotoğraf çektirip güzel kadrajlar yakalamanız an meselesi.
Bizi gezdiren çocuğun anlattıkları kadarıyla aklımda kalanlardan ilki, lobi bölümündeki kapının 200 yıllık olmasıydı.
Zaten ağaç türüyle ilgili her şeyi çok seven ben mekanı daha çok sevdim.
Masamızda yer alan Kont Drakula havasındaki mumluklar, Leonardo Da Vinci'nin son akşam yemeği tarzındaki masalar ve bazı bölümlerin Tunus havasında renkli tül ve ipeklerle süslenmeleri şahaneydi. Güzel yemekler yiyip, şahane Azeri türküler dinledikten sonra, müzenin gizemli labirent havasındaki odalarını gezmeye başladık.  Buralara gelip içeriyi gezen her konuk  100 yıl önce Azerbaycan'ın yaşam biçimi, kültürü ve sanatı hakkında yeterli
 bilgiyi  edinme şansına sahip olacaktır.
Akşam yemeğine geleceklere önerim. Burada iki türlü eğlence yapılıyor üst kat Rusların eğlencesi, alt kat ise Türklerin eğlencesi. Azeri ve Rus gecesine katılacaksanız da ona göre önceden rezervasyonunuzu yaptırıp bilgi almanız lazım.
Hakikaten Azerilerin müzikleri, sanatları, gelenek görenekleri bambaşka arkadaşlar:))
Şirvan şah müze restoranı çok ama çok beğendim.
İçerdeki Konsept ,müzikler, yemekler ve müzenin kendisi muhteşem ötesiydi.
Eminim ki buraya geldiğinizde, müze restoranı siz de "Sirvan sah"ı  çok seveceksiniz. 
Ertesi gün adından sıkça söz edilen Ateşgah / Tapınak'a gittik. 
Sıcak bir günde tapınak için de yanan ateşle birlikte müzeyi ve tapınağı bir nevi tavaf etmiş olduk. 
Müze içinde hediyelik tablolar çok güzeldi. Ayrıca yemek yiyebileceğiniz yöresel bir restaurantı var. Merak edip gitmek isteyenler için Ekşi sözlük'den yaptığım alıntıları paylaşıyorum.

4. Gün Bakü gezi  yazımızda, Bakü'nün en büyük mimarlık eseri olarak adlandırılan   Haydar Aliyev Müzesini, Haydar Aliyev'in   özel araba  koleksiyonlarının  yer aldığı özel   müzesini, Fransız yemeklerini tadacağımız o nefis cafe Paul ve ortamını , Bakünün ilginç  sokaklarını anlatacağım yeni  yazı yayınımda görüşmek üzere iyi bakın kendinize dostlarım:)) 
Şirvan şah müze girişi








Ateşgah / Tapınak








Yorum Gönder

DRİNA KÖPRÜSÜ & THE BRIDGE ON THE DRINA

 ” Dünyanın bir tarafında bir yerde , bir piyango çekiliyor,savaş yapılıyor ve hepimizin alın yazısı da böylece uzaklarda belir...

Günün Resmi

Günün Resmi
Türk Kahvaltısı