8.09.2017

# cheescake # cheescakeçeşitleri

Cheescake Dünyam.

 Merhabalar; 
Nereden geldi aklına Cheescake yapmak?  derseniz, benim böyle dönem dönem garip huylarım olabiliyor.
 Örneğin kafama bir şey koyduysam, onu detaylı olarak öğrenmek isterim hemde öyle zamana falan yayarak değil, tam teşekküllü ne bileyim, uzman doktor,  savaşa giden asker , uzaya çıkan astronot gibi  toplarım  tüfek, tabya, sırtlarım tüm nevaleyi omuzuma.

 Resim sergilerine nasıl aşıksam, aynı şey mutfak için de geçerli bayılıyorum mutfak da  zaman geçirmeye, pişirmeye, yedirmeye, farklı şeyler denemeye:)) 
 Fakat  bu ara rejim olayları sebebiyle biraz ara verdim galiba yeni tadlara:) Sağlıklı yemekler uğruna, zavallım pastalar, börekler, donutlar'dan uzak kaldım  dostlar.
   
    Önümüz sonbahar kış, mutfakta  bir şeyler yapabileceğimiz ve zaman  geçireceğimiz çok güzel şeyler  olacaktır mutlaka. 
Bir kadın mutfağa girdimi, ne rejim ne de başka bir şey kendisin durduramaz, gelsin mis gibi tatlılar tuzlular, zeytinyağlılar.
  
Bizim evde kek pişecekse, her türlüsü denenir,  o iş kolaydır bendedir:)) üzümlü, elmalı, marmelatlı, turtalı allah ne verdiyse:) Yok aman efendim o bir Cheescake asilzadesiyse işin rengi burada değişir efem:)) hemde ne değişmek, 
Öncelikle kekin kalıbı ve pasta yapılacak kek tabanı  önemlidir.
 Evde mi yapılmalı ? hazır  olanlar mı alınmalı?   yumuşaklığı aroması, lezzeti nasıl olmalı?  Üstüne koyduğumuz  sos ne kadar suyla seyreltilmeli? olmadı hangi sosla , hangi meyve tercih edilmeli? gibi bir sürü kafa karıştırıcı soru çıkıyor karşınıza. Üzerine döktüğünüz sosun rengi, kalınlığı, şeffaflığı da bir o kadar  önemli bence:)) İllaki herkesin damak tadı farklı,  kimi illa limon derken kimi franbuazdan şaşmam diyor. Ha birde bunu yapınca kalabalık bir şekilde hızlıca tüketilmesi geriye  kalmaması,   kilo alımı açısından çok büyük bir önem arz ediyor bence:))
Bazı küçük dükkanlarda görüyorum , küçük kek kalıplarında yapılmış,   bence müthiş bir fikir hem hızla  bayatlamaz, hemde sabahın erken saatlerinde  kendini tutamayıp yemek isteyenler için tadına parça parça bakmanız için ideal formda, biraz daha bu rejim olaylarına kafayı takarsam; zaten bu keki de yapamayacaksınız gibi geliyor bana:)) 
 Aşağıda detaylı olarak yapılış tarifini verdiğin Cheescake'nizi güzel bir ambalaj ve hediye paketiyle de sevdiklerinize misafirliğe giderken,hediye götürebilirsiniz.  Geçenlerde Ikea'yı gezerken   gördüm,çok güzel  kurabiye kutuları vardı, onları da  bu hediye götürme işinde kullanabilirsiniz.bakınız Sizleri 

Şimdi bu enfes kekin nefis tarihçesiyle baş başa bırakıyorum.
 Geçirdiği evreler ve günümüze geliş şekliyle beraber:))



Antik Yunan Cheescake Tarihçesi

Kelime anlamı “peynirli kek” olan cheesecake, dünya mutfağı için yeni bir lezzet değildir. Öyle ki, tarihi Antik Yunan’a kadar dayanır. M.Ö. 776’da ilk Olimpiyat oyunlarında atletlere minik cheesecake’ler verilirmiş. Roma İmparatorluğu’nun Yunanistan’ı işgaliyle beraber, tatlının tarifi de Romalılara geçmiş.
 Buradan da tüm Avrupa’ya
 yayılma imkânı bulmuş ve Avrupa’dan Amerika’ya göç eden göçmenlerle de tarif Amerika kıtasına taşınmış.
  Cheesecake neredeyse tüm dünyada yaygın bulunan ve sevilen bir tatlıdır. 
Birçok kaynak bu nefis pastanın ana vatanının ABD olduğunu söylese de,  
 aslında antik yunan dönemine dayanan bir tarihçesi bulunuyor.
İlk “cheesecake” benzeri pastaların Yunanistan’ın Sisam adasında yapılmış olabileceğine dair
 arkeolojik kanıtlar bulunmuştur.  Arkeologlar, MÖ 2.000 dolaylarında kullanıldığı düşünülen 
peynir pişirme kalıplarına rastlanmıştır.
  Bu kadar eski arkeolojik kalıntıların tam olarak hangi  amaçla kullanıldığını söylemek mümkün olmasa da, M.Ö. 776 yılında ilk Olimpiyat oyunları sırasında sporculara enerji vermek için sunulan bir tatlı olduğu kanıtlanmıştır.
 Buna ek olarak, aynı dönemlerde düğün pastası olarak da sunulduğuna dair bulgulara rastlanmıştır.

Yazar Athenaeus MS 230 yılında ilk Yunan Cheesecake tarifini yazıya dökmüştür.
  Bugün bildiğimiz Cheesecakelerin atası kabul edilen bu antik tarif,  temel malzemelerin (un,  katı peynir, bal) harmanlanıp sertleşinceye kadar ateşte pişirilmesini anlatmıştır. Romalılar Yunanistan’ı fethettiği zaman, cheesecake tarifini de sahiplenerek geliştirmişler ve adına Libuma demişlerdir.
 Roma imparatorluğunun git gide büyümesi, bu tarifin diğer Avrupa ülkelerine yayılmasını ve zaman içerisinde çeşitli kültürlere ait farklı tarifler oluşmasına yol açmıştır.

Günümüzde ise cheesecake tarifleri ülkeden ülkeye farklılıklar gösterecek şekilde değişmiştir.
 Cheesecake’ler, yapımında kullanılan malzemelere ve üzerine dökülen soslara göre de oldukça farklılık gösterir ama değiştirilemeyecek tek bir malzeme vardır, o da peynirdir.  
Peynir, Türk mutfağında genellikle kahvaltıda, ana yemeklerin ve atıştırmalıkların hazırlanmasında kullanılır. Bir tatlı içinde peynir kullanmak ise bazı yöresel tatlarda görülse de genellikle alışık olunan bir uygulama değildir.
Ama dünyada da hızla yayılan bir lezzet olan Cheesecake, Türkiye’de de artık pastanelerde, kafelerde ve restoranlarda tercih edilir hâle gelmiştir. 

New York stili cheesecake’in tarihçesi 

New York stili Cheesecake’in en önemli özelliği en temel malzemelerle yapılıyor olmasıdır.
 Sadece krem peynir, krema, yumurta ve şekerden yapılan ve sossuz olarak servis edilen New York stili Cheesecake, herkesin aklında aynı görüntüyü canlandırır.
 New Yorklulara göre cheesecake’in yenilebileceği en iyi yer New York’tur.
 Hatta bu iddiayı şu noktaya kadar ilerletirler; “bir Cheesecake eğer New York’ta yenilirse tam bir cheesecake olur.”  Cheesecake, New York’ta 1900’lerin başında popüler hâle gelmiştir.
 49th Street’teki efsanevi Turf Restaurant’ın  sahibi Arnold Reuben, krem peynirli cheesecake’in ilk tarifinin 1929’da ailesi tarafından geliştirildiğini iddia etmiştir.
 Kendi restoranında uyguladığı bu tarif zamanla ünlenerek tüm New York’a yayılmıştır. Günümüzde hemen her restoranın kendine has bir sunumu ve çok çeşitli Cheesecake’leri vardır ama klasikleşmiş tadı ve sunumuyla New York  stili Cheesecake, her zaman menünün başköşesinde yer alır. 
1545 yılında basılmış olan ilk yemek kitabında  “Hamur tabanlı tatlı peynir” olarak yerini almış olan Cheesecake, 18. yüzyıla dek gelişmeye devam etmiştir.
 1872 yılında New York ’lu bir çiftçi Fransız peyniri üretmeye çalışırken yanlışlıkla krem peynir yarattı ve üç yıl içerisinde pazara sunulan bu krem peynir, Cheesecake tariflerinde boy göstermeye başladı.
 Krem peynirin New York’ta keşfedilmesi bu tatlının Amerikalılar tarafından sahiplenilmesine de yol açmıştır.
Çikolata, meyve ve krema kullanılarak sonsuz çeşitte hazırlanabilen Cheesecakeler hem pişmeyerek   hemde  pişirilmeyerek   hazırlanabiliyor.

Veda

  Bizlere de şirin ve tatlı mutfaklarımızda bu güzeller güzeli pastalı, soslu, çok renkli tatlı keki pişirmek kalıyor.

Sevgiler herkese.
  


Cheesecake yapılışı ve malzemeler

Gerekli Malzemeler  (8 Kişilik)

2 PAKET BURÇAK BİSKÜVİ (3'TE OLUR)
YARIM SU BARDAĞI TERE YAĞ
500 GR. LABNE (BEN 250 GR. KULLANDIM.)
1 KUTU KREMA 200 GR. 
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
3 YUMURTA
4-5 YEMEK KAŞIĞI UN
2 YEMEK KAŞIĞI NİŞASTA
ÜST SÜSLEME İÇİN: 1 PAKET HAZIR MEYVELİ SOS

Cheescake Yapılışı

 *Öncelikle Burçak bisküvileri robottan geçiriyoruz.
 Eritilen margarini, bisküviye katıp, borcam veya kelepçeli kalıba döküyoruz.
 Malzemeyi kalıba yerleştirip beklemesi için dolaba koyuyoruz.

*Bir kap içinde 3 yumurtayı iyice çırpıp, içine şeker ve labneyi ilave ediyoruz. Biraz karıştırıp, kremayı da ilave edip yeniden karıştırıyoruz. Un ve nişastayı da koyduktan sonra tüm malzemeyi iyice çırpıp, dolapta bekleyen kalıptaki bisküvinin içine ilave ediyoruz.  Kaşık yardımıyla üst katını düzeltip, yaklaşık 200 C 'lik önceden ısınmış fırında 40 dk'lık bir süreçte ağır ağır pişmesini sağlıyoruz. (Fırının ayarını 10 dk. sonra biraz daha azaltın ki içindeki peynir kurumasın yumuşak bir şekilde pişebilsin.)
*Pişen Cheescake'mizin beze şeklinde piştiğinden emin olup, elimizle de kontrol ettikten sonra, fırından alıp soğutuyoruz. 


Soğuduktan sonra ayrıca hazırladığımız farklı çeşitlerdeki sosumuzu üzerine boca edip, düzelttikten sonra, dolapta bir gün boyunca bekletip, ertesi güne afiyetle, sevdiklerimizle, dostlarımızla, şık bir sunum eşliğinde  hep beraber yiyebiliriz.  

Cheescake Sosu

Sosunu ,  bir bardak suyla hazır şekilde  pişiriyoruz.
 Dilerseniz evinizde kendi yaptığınız marmelatlardan da faydalanabilir veya sos+ marmelat,  çukulata eritip üzerine dökebilirsiniz. 
Ayrıca  içine, meyve parçaları dondurulmuş meyveler, rendelenmiş meyve aromaları da ilave edebilirsiniz.
 Yaptığınız sos kaynamaya başlayınca, bir  dakika  daha pişirip ocaktan alıyoruz. Soğuduktan sonra, soğuk kekin üzerine üst kısımdaki açıklamada belirttiğim şekilde döküyoruz, bir günlüğünü ve ya akşamdan   dinlenmesi için Cheescake'mizi dolaba kaldırıyoruz. 







Yorum Gönder

TUTKULU ŞAİR SYLVİA PLATH

“Sadece içimde susmak istemeyen bir ses olduğu için yazıyorum.” – Benim hayatı mın amacı ne ve onunla ne halt edeceğim? Bilmiyorum ve...

Günün Resmi

Günün Resmi
Camille Claudel