3.08.2017

# evrenselmutfak # mutfakdabirimivar

Turşu Kitabım / Türkler Nasıl Turşu Kurar?



''Ağzınızda yemek olduğu an, 

dünyanın bütün sırlarını çözmüşsünüz demektir.'' Franz Kafka

Her zaman mutfağı çok sevdim , hem de her zaman.  

Kokuların beni benden alan o büyülü dünyası , pişirmiş ve üretmiş olmanın verdiği tarifsiz his ve dostlarımın mutluluk ve kahkaha ile  yedikleri o an da  gözlerinde oluşan parıltı, sanırım mutfağı  sevmem için yeterli bir neden.
Hatırlıyorum da çocukken sevdiğim iki şey vardı, yumurta ve beyaz peynir.. hala tadı damağımda olan bu lezzetleri bolca tüketir, hiç bitmeyecek sonsuz bir kaynağın mahsulü gibi lezzetine  bayılır, tanrının bir hediyesi olarak kabul ederdik.
İlk defa pişirdiğim şeyin kek olduğunu hatırlıyorum. O günden bu yana hiç bitmeyen bir enerji ile kek pişiriyorum. Limonlu, portakallı, havuçlu, klasik, meyveli, cevizli ama son bir favorim var ki; tarifini kayınvalidem den kaptığımdır. 
 Kendisi tam bir yemek uzmanıdır. Kayserili olmasından  sebep bir çok yemeği şahane pişiriyor.  İşin uzmanı, yemek kursu müdavimi, güzel, akıllı çalışkandır  hanım efendileri:))) Şaka latife bir yana çok severim.

Şu sıralar en çok turtalı kek yapıyorum. Bana göre bir kek de olmazsa olmaz dediğim şey , üzerine dökülen pudra şekeridir.

 Birde kekinizi mutlaka  kalıpla yapmalısınız, malzemenizi biraz azaltıp, şişme payını da göz önünde bulundurarak, istediğiniz nefis kek ortaya çıkacaktır.  

Ben  kek yapmaya hazırlandığımda  ki bu özellikle bu  elmalı kek olur :))  Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra tercihim geniş bir kapta pişirmekten yana, üzerlerine elma dilimi ve toz şeker de  serpip pişiriyorum.  

Soğuduktan sonra gizli sırrım pudra şekeri tabi ki:)

Pudra şekerini karşı bir zaafım  var, neyin içine girse güzelleştiriyor, sabahları yediğimiz kürt böreğine bile ne yakışır öyle:))


Yemek maceralarıma devam edersek; sırada ki  pirinç pilavımdır.  Suyunu fazla koymuş olmam  ve doğru tencere kullanmamam  nedeniyle  koca  bir lapa şakasıyla  karşılaştığım içler acısı hayal kırıklığı  pilavım. 

Gerçekten çok  berbattı, lapa olmuştu.
Ama yapacak bir şey yok yeniden  azmedince oluyor istediğiniz gibi,  şu an şahane pilavlar yapıyorum, hatta bazen farklı yerlerde yediğim pilavları hiç beğenmiyorum bile.

Belki kokusu, yağı, sadeliği hiç içime sinmiyor, dışarıdaysam o vakit veya iş yerinde yiyorsam bir parça kaşığa razı geliyor gönlüm. 


Diyeti de düşünürsek fazla yememekte fayda var tabi.


Pilav yapacaklar için naçizane önerim; mutlaka sıcak suyla akşamdan  pirinci ıslatsınlar. 


İçine birazda tuz koydunuz mu iş tamamdır. Islattığınız pirince daha az su makbuldur. Fakat ıslatmadan pişirmeye kalktığınız pirince pişme aşamasında  fazla su koyabilirsiniz, bu şekilde çok diri kalmaz tam kıvamında pişer.

 Islanan pirinci süzüp,  biraz margarin, biraz zeytinyağı ile şehriye katıp şöyle bir çevirin.  ardından 2-3 saat ıslanmış pirinci katıp  biraz kavurun, aardından 2 bardak suyu ve   ıslanmış pirinci ilave edip üstüne  de beş santim  geçecek kadar kaynar su koyarak pişirebilirsiniz. İlk kaynama evresinden sonra ki bu zaman iki üç  dakikadır. Altını kısık hale getirip 15-20 dk daha bekleyin.  Bu şekilde ocağın altı açık ve kapak koymadan bir iki dakika kaynattığınız pilavın üstünü  en son örterek altını  da en kısığa getirerek  pilavınızın pişmesini sağlayın.

Ben arada ben devamlı  karıştırıp kontrol ediyorum. Piştikten sonra demlenmesi kafidir.   


Yemek yapma sevgim artıkça, el yeteneğim geliştikçe yemek maceralarıma  yenileri de eklendi tabi.

  Bu aralar Elmalı turta ,Cheess cake, ve pasta hamuru ile yapılan kurabiyeler daha çok ilgimi çekiyor. Hatta çocukluk arkadaşım güzeller güzeli Nezahatımla birlikte  pasta hamurundan  çok güzel şeyler yaptık.  Kendisi  bu konuda çok başarılı umarım kendine ait bir dükkan açar can dostum:) Ben  bu kurabiyeler üzerine fazla  kafa patlatıyorum. Nasıl pişmeli? hangi kalıplar farklı ve özel olur? vizyon ve misyonu ne olmalı? bu kurabiyeler bize ne anlatmalı? hangi kutuda daha iyi görünür? ve son aşamada bu ürünleri nereye satmalı gibi? Dediğim gibi benim kafa hep iş kafası, verin bana projeyi, patlatsın  kafayı Tülin sabaha kadar bu projeyle:))

 Ben Samsunluyum fakat Samsun, Karadeniz yemeklerinden ziyade benim en çok sevdiğim şey  evrensel mutfağın dilini çözmek, Dünya mutfağı, Avrupa, Amerika, Çin, Fransız ve Doğu ülkerinin mutfakları.


Türkiye'yi yazacak olursak;  Mardin, Urfa, Adana, Antep mutfağını da çok  severim ve yemek kültürlerini sıkı takip ederim.

 Ege mutfağını da ayrı bir ilgim zafım var. Özellikle  zeytinyağlı yiyeceklere, mantara, kuş konmaza, farklı salata türlerine bayılırım. Ben bir  meze hastasıyım resmen her yiyecekten farklı bir meze çıkartabilir, renklendirebilir, süsleyebilir ve masayı da o şekilde donatabilirim. 
Şimdilerde oğlumun da japonya sevdası ve yakın bir zamanda Tayland'a  gidecek olması nedeniyle evimizde  devamlı bu tarz uzakdoğu mutfağının  muhabbetleri var. 

İnsan ister istemez etkileniyor, farklı mutfak kültürlerinden. 


Bu sene Kayseri'den getirdiğim malzemelerle de  çok güzel turşular yaptık. 


Bu turşu olayından çok etkilendim ve derinlemesine araştırma proje başlattım. 


İşin Arge sine bile daldım neredeyse:))


  Yakında Turşu kurma Worksop u etkinliği düzenlersem hiç şaşırmayın. 

 Etkinliği de  yakın bir zamanda  çıkarmak için uğraştığım, dizgi dizayn mizanpajıyla birebir ilgilendiğim, görselleri büyük çaba harcadığım   turşu  kitabımla taçlandırmak istiyorum. 
Tüm çalışmalar Yapı Kredi yayınlarının süzgecinden geçme evresinde olan bu  lezzetleri kitap şeklinde bir etkinlikte siz turşu severlere sunmayı çok isterim.  

  İnanın bu amatör kalbin gayesi çoktan unuttuğumuz o eşsiz lezzetlerin toplama, saklama, ve koruma yöntemlerini günümüze entegre ederek  ve mutfaklarımızın baş tacı olmuş tatların jönlerini, kendi içlerinde harmanlayarak mutfak severlere sunmak.


İçimde ki mutfak sevgisini doruğa çıkarmak, birbirinden güzel yemeklerin kapısını aralamak ve lezzetli tatlara doğru keşfe çıkmak tek isteğim..

 Sevgiyle, lezzetle kalın dostlarım:))




GELENEKLER

Tuzlu su ve sirke ağırlıklı salamura içine domates, salatalık, lahana, patlıcan, kavun, armut, ayva, erik, biber, mantar, soğan,
sarımsak, patlıcan, karnabahar gibi çoğu sebze ve meyvelerin konulup, bekletilmesiyle elde edilen turşu, iştah açtığı ve
özellikle ev yemeklerinin tadını tamamladığı için yüzyıllık bir gelenek halini almıştır.

Bekleme süresi tamamlandığında sevinç ve gururla açılan turşu kavanozlarından çıkan ve ağız sulandıran rengi sarıya dönmüş
domatesler, salatalıklar kış sofralarımızdan eksik olmaz. Tarihi süreci, gıdaları tuz ile daha uzun süre saklamanın keşfine dayanan
turşu, salata kadar itibar görmesinin yanı sıra suyu içecek olarak da tüketilir.

E bu kadar hayatımızın içine giren, özellikle kışın soframızdan eksik etmek istemediğimiz bu güzeli yapmasını da iyi bilmeli. 
Hakkında
bilmemiz gereken ne kadar çok şey varsa hepsini bir çırpıda öğrenmeli.

Buyurunuz, öğrenelim, misler gibi uygulayalım. Zaman, bu zamandır!

Turşu en yaygın şekliyle tuz, sirke ya da limon suyu eklenerek hazırlanmış salamura suyu içinde bekletilerek hazırlanan bir tür yiyecek. Eskilerin gıda maddelerini uzun süre saklama yöntemlerinden
biri de ayrıca. Turşular sadece sebzelerle sınırlı kalınarak kurulmuyor, erik, armut ya da muşmula gibi
nefis meyvelerle de hazırlanabiliyor.

Turşu kurarken olmazsa olmaz bazı malzemeler var bunlardan ilki ve en önemlisi tuzdur. Turşuluk tuz, normal sofra tuzları gibi ince değil. Turşu kurarken iri salamura tuzu kullanılıyor.
 Bu tuzu marketlerden ve pazarlardan 1 kiloluk paketler halinde kolaylıkla temin edebilirsiniz.

Diğer önemli malzememiz ise sirke, sirke bildiğiniz gibi yemeğinizi yaparken ne kadar iyi kalite malzeme kullanırsanız
 o kadar iyi olur. Turşuda da bu geçerli sirkeniz ne kadar kaliteliyse o kadar güzel olacaktır.

Kurduğunuz salatalık, domates, lahana, havuç, biber, acur, kelek gibi malzemeler kesinlikle sert olmalı. Ezik, yumuşamış, berelenmiş malzemelerden yapılan turşular çabuk yumuşayacağı gibi çabuk da bozulur.
Diyelim ki salatalık ya da domateslerden bazılarında ezilme ve bereler var ve atmak istemiyorsunuz.O zaman o kısımlarını bıçak yardımıyla temizlemelisiniz.

Öncelikle turşu kurmak için cam kavanozlar tercih edilmeli. En sağlıklısı cam kavanozdur.

Bir diğer önemli konu da turşu kurulacak kavanozların ölçüsü.
 Bunu daha iyi anlamanız için temel ölçü olan 1 kiloluk cam kavanozu örnek verelim.1 kiloluk yani 1 litrelik kavanozlar 500 gr turşuluk malzeme ve 500 ml salamura suyu tam geliyor.
 Bu ölçü 2 kiloluk kavanozda 1 kilo turşuluk malzeme ve 1 litre salamura suyu olarak katlarınca çoğaltılabilir.Yani kullanacağınız kavanoz kaç kiloluk ise yarısı kadar turşuluk malzeme yarısı kadar da turşu suyu alacaktır.

Turşu kurarken içine sarımsak, maydanoz, dereotu, kereviz sapı, kişniş tohumu, hardal tohumu, defne yaprağı gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. İçine ekleyeceğiniz nohut da mayalanmayı hızlandıracaktır.

Turşunun oluşum süreci de turşu malzemesine (bütün mü? rendelenmiş mi? Doğranmış mı?) ve ne kadar kurduğunuza göre değişen bu durum, 15 ila 30 gün arasında sürüyor. Tabi Pancar turşusu gibi istisnalar da var.
Önceden haşlanan pancarla kurulan turşu 2 gün içerisinde yenilecek duruma geliyor.Yada ince kıyılmış lahana ve havuçtan yapılan turşu en fazla 1 hafta 10 gün içinde tüketilmeye hazır oluyor.
Bütün kullanılan malzemelerle kurulan domates turşusu ve salatalık turşusu gibi turşuların daha hızlı olgunlaşması ve salamura suyunun işlemesi için bir bıçak ya da kürdan yardımıyla delinmesi gerekiyor.
Sonuç olarak turşu kurduktan 1 hafta sonra tadına ve durumuna bakabilir. Ara ara kontrol ederek takip edebilirsiniz.

Turşunun uzun süre dayanması için turşunuzu kuracağınız kavanozları önceden sterilize edin.Bunun için kavanozlarınızı kaynayan suda bir kaç dakika tutabilir,
 ardından da 180 derecelik fırında birkaç dakika tutarak kavanozların kurumasını sağlayabilirsiniz.

Turşu suyu özellikle acur ve salatalık bulanmaya ve beyazlanmaya çok müsaittir. Bulanık olması çok büyük bir sorun teşkil etmez ama isterseniz bulanan turşu suyunu bir kaba süzün,
 bir süre beklettikten sonra tortusu dibe çöktükten sonra suyu tortuyu almamaya özen göstererek kavanoza tekrar geri dökün. Eksilen suyu tamamlamak için bir miktar salamura hazırlayıp kavanoza ilave etmelisiniz.
Turşular açıldıklarında ya da yenmeye başladıktan sonra kavanozda kalanlarda ince beyaz bir tabaka görülebilir.
Kokusunda değişim yoksa bu tabaka temizlenip turşu sudan geçirildikten sonra tüketilebilir.



                        

SALATALIK
TURŞUSU

GEREKLİ
MALZEMELER

Yarım su bardağı temizlenmiş sarımsak
4 yemek kaşığı kalın tuz
(600 ml) 3 su bardağı sirke
4 su bardağı su
1 tutam maydanoz
10-15 adet acı biber
1 tatlı kaşığı limon tuzu
yaklaşık 2.5 kg salatalık

YAPILIŞI;
Ön hazırlık olarak salatalıklarımızı güzelce yıkayalım. Sarımsakları soyalım. Biberlerin acısı kolay çıksın diye uçlarını çok az keselim. Turşu kavanozuna salatalıkları mümkün olduğunca çok salatalık sığdıracak şekilde yerleştirelim. Aralar biber ve sarımsak da serperek tüm kavanozu dolduralım. Sıra geldi turşumuzun sirkesine. Eğer kolaylık olsun isterseniz çok bilinen bazı markaların hazır turşuluk sirke karışımları bulunuyor, bunları kullanabilirsiniz. Biz bu tarifimizde  sirke ve suyu neredeyse yarı yarıya kullanıyoruz. Bu tarifte önce 600 ml kadar sirkeye 4 yemek kaşığı tuzu ekleyip karıştırın ve kavanoza boşaltın. Üzerini de normal su ile doldurun, yaklaşık  4 su bardağı  su almış olacak. (toplamda 1.5 lt kadar)  Tabi ki bu ölçü sizin salatalıkları ne kadar sıkı doldurduğunuza göre değişir. Dilerseniz siz de göz kararı neredeyse kavanozun yarısına yaklaşacak kadar sirkeyi ilave edip kalanını da su ile doldurabilirsiniz. Kavanoz dolduktan sonra 1 tatlı kaşığı limon tuzunu da ekleyip ağzını bir tutam maydanozla kapatın ve kavanozu sıkıca kapatın. Sirkenin ve suyun güzel karışması için kavanozu kendi etrafında şöyle bir iki çevirin. Şimdi sıra geldi turşumuzun dönmesi için beklemeye, güneş almayan kuru bir yerde 1 hafta-10  gün içerisinde turşumuz soframıza getirmeye hazır olacaktır



PATLICAN TURŞUSU


GEREKLİ MALZEMELER


YAPILIŞI;
2 kilo patlıcan
Harcı İçin:
Yarım kilo sivri biber
Yarım kilo havuç
4 baş sarımsak
1 bağ maydanoz
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı tuz (yemek tuzu)
Üzerine:
1 şişe üzüm sirkesi
Geri kalan kısmına üzerine çıkmayacak
 kadar tuzlu su (çok tuzlu olmayacak,
 tuzun tadına bakıp ayarlanmalıdır)
1 bağ maydanoz

Patlıcanlar yıkanıp kaynar suya atılır, (soyulmaz) 5 dakika kadar çevrilip sudan alınır soğumaya bırakılır.
Peşine havuçların kabukları soyulup çok yumuşak olmayarak haşlanır.
Harcın hazırlanışı:
Sarımsaklar soyulup, havanda ezilir. (Çok sulandırılmamalı)
Yeşil biberler küp küp doğranır.
Maydanoz çok küçük olmamak kaydıyla doğranır.
Havuçlar da küp küp doğranır.
Malzemeler birbirine karıştırılıp içine limon tuzu ve tuz katıp karıştırılır. (Arzuya göre kırmızı domates de
soyulup doğranabilir)
Soğuyan patlıcanların karnı yarılıp içine harçtan bolca doldurulur. Dikiş ipiyle dolanarak bağlanır.
5 kiloluk turşu bidonuna hazırlanan patlıcanlar yerleştirilir. Üzerine önce sirke sonra tuzlu su katılır.
 (5 kiloluk bidon için 1 litre su, 3 yemek kaşığı tepeleme tuz yeterli olacaktır)
Son olarak bir bağ maydanoz olduğu gibi yıkanıp doğranmadan üzerini kaplayacak şekilde serilir ve
 kapağı sıkıca kapatılır.



ACUR TURŞUSU

GEREKLİ MALZEMELER


3 kiloluk bidon için gerekli malzemeler:
2 kiloya yakın ince acur
2 baş sarımsak
3 yemek kaşığı tuz veya salamura tuz
1 çay kaşığı limon tuzu
Bidonun 3′ de 1’i kadar sirke
Su
Taze fesleğen
1 avuç kuru nohut

Sarımsaklar soyulur. Acurların üzerine kürdanla delikler açılır
 ve bidona yerleştirilir. Aralarına da sarımsaklar konur. En üste fesleğen dalıyla beraber konur.
Limon tuzu, tuz, sirke ve su ile tamamlanır.
Ağzı kapalı olarak güneş almayan bir yerde 3 hafta saklanır.
Sonrasında turşu yemeye hazırdır.



KIRMIZI PANCAR TURŞUSU


GEREKLİ MALZEMELER


4 adet büyük kırmızı pancar
10 diş sarımsak
 (kabuğu soyulmuş diş şeklinde kalacak)
2 yemek kaşığı nohut (pişmemiş çiğ şekilde )
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
Yarım demet maydanoz
(üzerlerine kapamak için )

YAPILIŞI;
Pancarları yıkayıp su dolu tencereye koyalım, 40 dk orta ateşte haşlayalım süzgüye alalım ,soğuk sudan geçirelim
 ,doğrama tahtasının üzerine buzdolabı poşeti yayalım, tahtayı boyamaması için. pancarın kabuğunu soyalım,
iri küp halinde doğrayalım kavanozların dibine nohut koyalım, sarımsak koyalım, pancarları dolduralım
derin bir kapta suyu ,sirkeyi, şekeri ,tuzu, limon tuzu iyice karıştırıp eritelim, bu suyu kavanozlara pay edelim ,
üzerlerine maydanoz koyalım ,buzdolabı poşetini katlayıp koyalım ,hava almaması için kavanozun kapağını sıkıca
 kapatalım karanlık serin güneş görmeyen bir yerde 15 gün bekletelim..
Kavanozu açtıktan sonra kalan turşuyu buzdolabında saklarsanız bozulmaz.


SÜTLÜ PEYNİRLİ BİBER TURŞUSU


GEREKLİ MALZEMELER


1 kg yeşil biber
1 kg çökelek
2 litre sut(pastörize olmaz)
Bunlar yaklaşık ölçülerdir.
1 kg luk 3 kavanozda yapılmıştır.
. Dolana kadar bu malzemeleri kullanacaksınız

Bunlar yaklaşık ölçülerdir. 1 kg luk 3 kavanozda yapılmıştır.
Dolana kadar bu malzemeleri kullanacaksınız.
Biberleri halka halka doğrayın. Kavanozu biraz biber biraz çökelek olacak şekilde doldurun.
 Oda sıcaklığındaki günlük sütü tepeleme doldurun ve üstüne biraz tuz gezdirin ve zeytinyağı ile
kaplayın.

Kapağını kapatın. Serin bir yerde yada buzdolabında saklayın. Altına biz bez koyun
sızma olabilir bu normaldir. Yaklaşık 3-4 haftaya hazırdır.



YUVARLAMA YAĞLI TURŞU


GEREKLİ MALZEMELER

  Körüklü Kıl Biber,
  Çiçek (Süs) Biberi, Top Biber, Balık
  Biberi vs.
 1 litrelik Şişe İçin;
 • 1 çay bardağı sıvı yağ
 • 1 çay bardağı sirke
1 çay bardağı su
1 dolu yemek kaşığı kalın tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Trakya’nın turşuları meşhurdur. Diğer isimleri tekme tokat, sallama, yağlı turşudur.
 Eğer bu turşudan yemediyseniz hemen yapmanızı tavsiye ederiz.
 Kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir turşu olacağına eminiz.
 Hemde yapımı çok pratik ve tutmama gibi bir durum da söz konusu değil tam kıvamında ve çok lezzetli. 
 Biberler yıkanır, sarımsaklar ayıklanır. Biberlerin sap kısımları biraz kesilir.
Aralara sarımsak koyarak biberler sıkıca dizilir.
 Plastik şişe üzerinde 2-3 parmak pay bırakılır.
Turşunuzu olduktan sonra yiyeceğiniz zaman şişeye kesip cam kavanoza aktarabilirsiniz.
 Hepsi bittikten sonra tuz, şeker, yağ su ve sirke konulur. Ağzı kapatılıp iyice çalkalanır.
 Suyu yarısına kadar doluyor bu sizi yanıltmasın yuvarlanacak yani öyle olması gerekiyor.
Kapağını açıp 2-3 dal maydanoz koyup bastırılır. Varsa 2-3 adet tane karabiber atabilirsinizçok lezzetli oluyor. Ve biber turşularınızı elma sirkesi ile yapmanızı tavsiye ederiz.
 Sapsarı pırıl pırıl oluyor. Ağzı sıkıca kapatılarak ayak altına bir yere konulur gelip geçtikçe devamlıyuvarlanır. Hatta ara ara eliniz ile şişeyi alt üst yapıp çalkalayabilirsiniz.
 Her yeri eşit şekilde olmuş halde olan nefis turşumuz 10 gün sonra hazır.
Bu turşu körüklü kıl biber, kaba balık biberi ile çok lezzetli oluyor yemeye doyum olmuyor.
Bolca yapmanızı tavsiye ederim çünkü çok çabuk tükeniyor
 Kalın tuz, turşularda kullanılan bir tuz fakat taş gibi olan tuz değil.
Eğer minik taş şeklinde olandan bulursanız onu da robotta çekerek inceltebilirsiniz.



KORNİŞON TURŞU


GEREKLİ MALZEMELER

3 kg küçük boy Kornişon salatalık
1 su bardağı iri turşuluk tuz
3 su bardağı sirke (her kg için 1 bardak)
2 baş sarımsak
3 litre su içme suyu (15 bardak klasik )
1 avuç nohut
1 yemek kaşığı dolusu limon tuzu
Tam ölçülü, erimeyen kütür kornişon salatalıklarımızı
yıkayıp bıçağın ucu ile delelim, ayrı bir yerde su, sirke, tuz, limon tuzu iyice
 eriyene kadar eritelim.
Tutacağımız kavanozların en altına soyup ayıkladığımız sarımsakları,
 nohutları bırakalım deldiğimiz salatalıkları sıkıca dolduralım.
 Üzerlerine hazırladığımız turşu suyunu bırakalım üzerini geçecek kadar,
ağızlarını  sıkıca kapatıp en az 10 gün hiç açmadan bekletip,
turşu olduktan sonra serin bir yerde muhafaza edelim.


MANTAR TURŞUSU


GEREKLİ MALZEMELER

500 gr kültür mantarı
5 tane karanfil
5 tane karabiber
3 defneyaprağı
1 yemek kaşığı kalın tuz
Yeteri kadar sirke
Mantarları bol suda yıkayın. İçine 3 yemek kaşığı sirke eklediğiniz bol suda pişirin.
Temiz bir kavanozun dibine karanfilleri, karabiberleri ve iki adet defne yaprağını aktarın.
Üzerine mantarları sıkıca yerleştirin. Üzerini defne yaprağı ile kapatın.Salamurası için,
kavanoza aktaracağınız suyun 3/1'i kadar sirke, tuz ve suyu bir kapta ısıtın.
Tuzun erimesini sağlayın.
 Soğuduktan sonra kavanoza aktarıp kapağını sıkıca kapatın.
Turşunuz bir gün sonra yenmeye hazırdır.


BROKOLİ TURŞUSU

GEREKLİ MALZEMELER

500 gr brokoli
3 havuç
2 kırmızıbiber
5 diş sarımsak
4 defne yaprağı
1 yemek kaşığı tane kişniş
Yarım yemek kaşığı tane karabiber
Yeteri kadar deniz tuzu ya da turşuluk tuz
Yeteri kadar sirke
2 dal dereotu

Brokolilerin çiçeklerini tek tek ayırın. Havuçları ve kırmızıbiberleri dilediğiniz şekilde dilimleyin.
 Buharda 5-7 dakika haşlayın. Kavanoza karışık olarak yerleştirin. Aralarına sarımsak ve defne yapraklarını ekleyin.
 Diğer tarafta kaynatıp soğuttuğunuz suya tuz,sirke, karabiber ve kişnişi ekleyip karıştırın.
 Sirkeli suyu sebzelerin üzerini tamamen kapatacak kadar doldurun. Kapağını hava almayacak şekilde kapatın.
 Servise hazır.Suyunu doğru ayarlamak için sebzeleri kavanoza yerleştirdikten sonra kullanacağınız suyu kavanoza dökün
 ve su ölçünüzü bulun. Bu suyun 3/1’ini döküp yerine sirke ilave ederseniz tam gerektiği kadar su hazırlamış olursunuz.


BEYAZ LAHANA TURŞUSU

GEREKLİ MALZEMELER

1 orta boy beyaz lahana
3 havuç
3 salçalık kırmızıbiber
Tuzlu su
1 demet maydanozun sapı
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 baş sarımsak


Lahana yapraklarını haşlayın. Kıyılmış biber, sarımsak ile küçük küpler şeklinde doğranmış 

havuçları harmanlayıp lahana yapraklarının içlerine sarın.
 Sıcak suda yumuşatılmış maydanoz saplarıyla lahana sarmalarını sıkıca sarın.
 Düzgün bir şekilde kavanoza yerleştirin. Kavanozun ağzına gelecek şekilde tuzlu su ve sirkeyle 
doldurun.
 Kapağını sıkıca kapatıp soğuk bir yerde 2 ay bekletin. Servis yapın.




ACI BİBER TURŞUSU

GEREKLİ MALZEMELER


1 kg salçalık domates
2 kg sivri biber
15 diş sarımsak
6 yemek kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı sirke
1 demet maydanoz
Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin.
 Biberlerin çekirdeklerini temizleyip saplarını kesin.
 Sarımsakları ince kıyıp biberlerle birlikte rendelediğiniz domateslere ilave edin.
Tuz ve sirkeyi ekleyip harmanlayın. Kavanoza aktarın. Maydanozu yıkayıp hafif kurulayın.
Elinizle kopartıp kavanozun en üstüne yerleştirin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.

 Bir hafta sonra suyunu kontrol edin. Gerekirse su ilavesi yapın. Buzdolabında muhafaza edin.



KUŞKONMAZ TURŞUSU


 GEREKLİ MALZEMELER

1 demet kuşkonmaz
2~3 havuç
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
1 tatlı kaşığı tane karabiber
2 defne yaprağı

SALAMURA İÇİN;
Yeteri kadar su
Yeteri kadar elma sirkesi
Yeteri kadar kalın tuz

Salamura için malzemeleri karıştırıp bekletin.
 Kuşkonmazların kalın köklerini kesin.
 Ardından temiz bir kavanoza sığacak boyda kesip hazırlayın.
 Havuçların kabuklarını kazıyın, uzunlamasına 4 parçaya bölün.
 Kuşkonmaz ve havuçları buharda yaklaşık 15 dakika pişirin.
Ardından buzlu soğuk su içinde bekletin kavanozun tabanına 1 defne yaprağı,
 sarımsak ve kişniş ile karabiberin yarısını aktarın.
Kuşkonmaz ve havuçları kavanoza dik olarak düzgünce yerleştirin.
 Aralara sarımsakları dağıtın. Kalan kişniş ve karabiber tanelerini ilave edin.
Salamurayı bütün malzemelerin üzerini örtecek şekilde ekleyin.
Elinizle üstten sebzelere biraz bastırın ve havasını çıkartın.
 Kapağını sıkıca kapatın. 2 hafta içinde turşunuz yenmeye hazır.



KIRMIZI DOMATES TURŞUSU


GEREKLİ MALZEMELER


*2 kilo domates

*1 adet limon
*15-20 adet sarımsak
*15 adet tane karabiber
*1 yemek kaşığı şeker
*2 yemek kaşığı salamura tuz
*1 tutam dereotu
*sirke ve su

Kavanoza domatesleri koy, sarımsak serpiştir, dereotu koy, tekrar bir sıra domates koy, en son tane karabiberi ilave et, limon dilimini yerleştir.
Ayrı bir kap içinde;  5 Bardak suya hazır suyu koy, tuz ilave et, karıştır. Şekeri ilave et karıştır. 2,5 bardak sirke ilave et tekrar karıştır. 
Yaptığın karışımı domates koyduğun kavanoza dök, karışım domatesin üzerinü geçsin. En üste bir tutam maydanoz ilave et, metal kaşık sakın kullanmayın, küflenip bozulmaması için.
15 gün kapalı yerde kalsın. Turşunuz hazırdır, afiyet olsun:))




                 
Yorum Gönder

TUTKULU ŞAİR SYLVİA PLATH

“Sadece içimde susmak istemeyen bir ses olduğu için yazıyorum.” – Benim hayatı mın amacı ne ve onunla ne halt edeceğim? Bilmiyorum ve...

Günün Resmi

Günün Resmi
Camille Claudel