3.08.2017

# portakalkabuğu # portakalmarmelatı

Portakal Reçeli Dans Ediyor


 Selamlar, herkese
Reçel yapımıyla ilgili  kış mevsimin de en çok yapmaktan keyif aldığım, yuvarlayarak, sıralayarak iplere keyifle dizdiğim  portakal reçelimin  leziz tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle.

 Portakal reçeli yapmak biraz zahmet, biraz emek, biraz da zaman istiyor arkadaşlarım.   İplere tek tek geçirmek gerçekten çok oyalayıcı, ben en çok şeritler halinde kesip yuvarlamayı seviyorum. 
  El emeğinize değmesi  açısından iki veya üç  kilo üzerinde  portakal'dan yapmanızı ve kalın kabuklu portakalları seçmenizi  öneririm.  
Portakal reçeli nasıl yapılıyor derseniz; portakalın kabuklarını ince ince şeritler halinde keserek ayırıyorsunuz, ayırdığınız parçaları yorgan iğnesiyle sırasıyla  ipe  diziyorsunuz. 
 Yaparken biraz  sıkıntı çekseniz de, el alışkanlığı ile bir  süre sonra yapılış şeklini  hemen kapıp hızlı bir şekilde, mümkünse keyifle sıralıyorsunuz. 
Bu şekilde ipe dizdiğiniz kabuklarla portakal reçeliniz yapılmaya hazır olmuş  oluyor. 

 Ben bir keresinde de  ipe dizdiğim portakalları soğuk bir yerde   kurutarak da yaptım. 
Böylece küflenmeden daha sert ve kuru kalmış oluyor. 
Kahve yanına ikramlık kabak tatlısı tarzında servis edebilirsiniz:)) 

Dediğim gibi, kuruturken mutlaka soğuk bir yerde asılı durmaları lazım yoksa sıcak ortamda küflenip bozulma riski oluyor. 
  Eğer bir pastahane'de çalışıyorsanız  bu şekilde  şarküteri ürünlerinde de rahatlıkla süsleme amaçlı olarak kullanabilirsiniz.  

 Dilerseniz de eviniz de  rendeleyip kekin içine de katıp daha hoş aromalar yaratabilirsiniz. 
  Fırına atıp,   bol şekerli, şekerleme tarzında hazırlayıp buzdolabında da uzun süre saklayabilirsiniz. 

Portakal öyle güzel bir nimet ki tadı, rengi, kokusu her şeye yakışıyor, tüm turunçgillerde ayrı bir lezzet ayrı bir güzellik var, ister portakal, ister, şeftali, isterseniz kayısı meyvelerini bir parça suyla pişirip rondodan geçirip, reçel misali sıcak sıcak kavanozlara koyup,  katkısız, şekersiz meyve suyu olarak kullanmak çok faydalı.
  Yaptığımız  yiyeceklere bir parça kendimizden bir şeyler eklememiz yaptığımız malzemeyi daha kıvamlı ve daha  lezzetli hale getirecektir.
 Reçel yapmak, reçel için malzemeleri  kurutmak, , meyvelerden yaptığınız içecekleri yiyecekleri aromalarıyla harmanlamak ,  çilek ve gülü birbiriyle karıştırıp yeni bir reçel akımı başlatmak  gibi şeyler işte bu  tam da sizin elinizde. 

 Burası sizin mutfağınız hapsettiğiniz mis kokuların yoğunluğunda, sizin  isteğinizle  hayat ve yaşam tarzı size göre şekilleniyor, evren sizin sözünüzü dinliyor,  ister çocukluğunuza giden bir yolda, ister gençliğinizde yeni öğrendiğiniz bir tat da, isterseniz de dünya mutfaklarında yeni lezzetlerin rengarenk lezzetler  kuşağında,  elinizden gelen en iyisini, emeğinizin gücünü gösterebileceğiz, misafirlerinizi çeşitli yemeklerin olduğu  
 sofralarda ağırlayabileceğiniz  günler sizlerin olacaktır.
Ben buradan, kendi mutfağımın rengarenk cıvıl cıvıl köşesinden sesleniyorum sizlere. 

Veda dediğin;
Hayat size,  en şahane en  sürprizli  en güzel  kahkahalarıyla dostlarınızla bir arada olmayı ve nefis yemeklerin tadına bakıp hayattan keyif alma  şansı versin her zaman. 

Sevgiyle arkadaşlar, sevgiyle güzel okuyucular.


PORTAKAL REÇEL TARİFİ

GEREKLİ MALZEMELER

2 KİLO PORTAKAL ( Kalın kabuklu olması önerilir) 

5-6 SU BARDAĞI ŞEKER (Size kalmış)

3-4 BARDAK SU

3  BARDAK PORTAKAL SUYU

YARIM LİMON

YAPILIŞI

Öncelikle, portakal kabuklarının kabuklarını ince ince dilimleyip, resimlerde gördüğünüz oval şekilde ipe diziyoruz.
 İpe dizdiğimiz portakal kabuklarını 5 kez kaynamış sudan geçiriyoruz.
 Bu işlemin detayını vermek gerekirse, soğuk suya koyduğunuz portakal kaynayınca suyunu döküp, tekrar soğuk su koyup kaynamasını bekliyoruz bu işlem 5-6 kez yapılması gerekiyor. Burada amaç kabuğun acı suyunun çıkmasıdır. 
Ayrı bir kapta şeker ve suyu kaynatıyoruz. Haşlanan portakal kabuklarını bu kaynattığımız şekerli suya ilave ediyoruz. İçine ayrıca portakal suyunu da ilave ediyoruz.
 Bir süre daha bu şekilde kaynatıp yarım limon suyunu ilave edip, reçel kıvamına geldiğinde ocaktan alıyoruz.
 Her reçel de olduğu gibi reçeli tabakta kontrol ediyoruz, mevcut bir akışkanlığı varsa reçeliniz olmuştur demektir. Bence reçelinizi küçük kavanozlarda saklamanızı öneririm.
 Yaz için saklamayı düşünüyorsanız bozulmaması ve kapağı açıldığında çabuk tüketilmesi için küçük kavanozlar tercih etmelisiniz. 
Kavanozlara yerleştirirken küçük bir makas yardımıyla veya bıçakla iplerini kesip dizilmiş portakalları kavanoza sırayla boşaltabilirsiniz.
 En üstlerine kalan sosunu döküp, kapağı sıkıca kapatıp, ters çevirip bir gece bu şekilde beklettikten sonra ertesi gün erzak dolabınıza yerleştirebilirsiniz.

Yorgan iğnesi ile kalın ipe dizdim

Sıcakken kavanoza koydum.








Yorum Gönder

TUTKULU ŞAİR SYLVİA PLATH

“Sadece içimde susmak istemeyen bir ses olduğu için yazıyorum.” – Benim hayatı mın amacı ne ve onunla ne halt edeceğim? Bilmiyorum ve...

Günün Resmi

Günün Resmi
Camille Claudel